Facultatea de Business
 
  Noutati | Opinii ale studentilor | Sondaj | Brosura universitatii
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

English version
 
 
 
 
 

>> Promotia 2007. Opinii ale studentilor, la absolvire

Marti, 8 august 2006, intr-o atmosfera plina de emotie si bucurie a avut loc in amfiteatrul universitatii, ceremonia de absolvire a primei promotii de studenti ai Universitatii Romano-Britanice. Cu aceasta ocazie, absolventii nostri au acceptat sa ne spuna cateva impresii despre anii de facultate, ce anume i-a determinat sa urmeze cursurile Universitatii Romano-Britanice si ce planuri de viitor au.
Daniel Donici


- Felicitari, sunteti seful promotiei!
Multumesc. Da, sunt seful promotiei. Acest lucru nu este intamplator, pentru ca am intrat primul cu media de la admitere si asa mi-am propus sa si termin: primul. A fost o ambitie, o placere mai mult.
      - Ce v-a determinat sa veniti la Universitatea Romano-Britanica? Pe atunci aceasta universitate abia isi deschidea portile, era complet necunoscuta ...
      Cred ca a fost curaj... asa cum le-am spus si colegilor mei. Am citit un anunt din Capital, am intrat pe site-ul facultatii si am facut testul de admitere. Mi-a placut foarte mult ideea facultatii, felul in care era prezentata, mi-au placut materialele pe care le-am citit si am zis ca trebuie sa incerc. Am comandat brosura si am venit sa vad cum e aici. Si mi-a placut.
      Si cel mai mult mi-a placut ca in toti anii s-au respectat niste decizii de corectitudine, normale pana la urma. Am multi prieteni care au facut alte facultati si mi-au zis ca la examene se copia sau ca personalul universitatii nu se purta frumos cu ei. Sunt asa niste lucruri minore dar.... Aceasta e totusi diferenta dintre invatamantul de masa si cel de elita, asa cum eu sper sa devina facultatea.
      - In Marea Britanie ati fost? Cum a fost? Ce v-a placut? Si ce nu v-a placut?
      Da, am fost. Mi-a placut totul. A fost cea mai frumoasa experienta din viata mea. Cred ca am avut mai mult noroc decat colegii mei pentru ca am nimerit intr-o firma in care se faceau cursuri de calculatoare dar si de soft-skills, de prezentare, de project management si m-am implicat foarte mult in activitatea lor. Am invatat mult si m-a marcat foarte tare experienta asta pentru ca dupa ce am venit de acolo a urmat o serie de alte lucruri bune. Am participat la niste programe in ASE realizate de asociatii studentesti: VIP (Voluntari pentru Idei si Proiecte) proiectul Business School. Au fost intalniri cu diversi oameni de afaceri... M-a ajutat si faptul ca am fost plecat. La inceputul anului IV m-am angajat. Am lucrat 4 luni la o firma multinationala din Big Four, Ernst&Young.
      - Exista diferente intre modul de lucru din Romania si modul de lucru din Marea Britanie?
      Da, exista. In Anglia am lucrat intr-o firma mica si e un alt mediu de lucru acolo fata de o companie multinationala. Dar, cred ca mi-ar placea mai mult in Marea Britanie.
      - Pe viitor ce ati dori sa faceti?
      Pentru ca am lucrat si nu prea imi place postura aceasta de angajat, vreau sa pun in practica ce am invatat aici. Deja mi-am ajutat parintii si prietenii cu planuri de afaceri ca sa obtina finantare pentru diverse proiecte. Si daca tot am ajutat atatea firme sa obtina finantare cu planurile de afaceri realizate de mine, de ce sa nu fac si eu acelasi lucru?
      - Noi va dorim mult succes in tot ceea ce doriti sa faceti si felicitari inca o data pentru absolvirea facultatii!

Menndy Spaima


Ma numesc Spaima Menndy si fac parte din prima generatie de studenti ai Universitatii Romano-Britanice. Cum m-am hotarat sa vin la aceasta universitate? Mama a fost cea care m-a adus aici. In perioada aceea eu aveam alte planuri iar mama nu vroia sub nici o forma sa fac Facultatea de Industria Textila la Iasi...
      Mama mi-a zis "uite mai mama o facultate - care ei i s-a parut foarte buna. Nu conteaza pentru mine ca e particulara, nu conteaza ca nu e acreditata ca sa-ti dai licenta, eu iti platesc; macar primul an incearca sa vezi cum e." Si am incercat primul an si mi-a placut.
      Ce mi-a placut? Faptul ca eram altfel, chiar daca eram putini, lucram impreuna, incercam sa facem o legatura intre noi, sa lucram in echipa, ceea ce mi-a placut foarte mult. Lucruri care, vorbind cu colegii mei din liceu, ei la facultate nu le faceau. Ei nu venea bucurosi la facultate, ei ba chiuleau, ba nu se duceau deloc, ba se duceau dar veneau suparati. La noi a fost si o relatie cu profesorii frumoasa, si cel mai mult observ lucrurile astea abia acum la sfarsitul anului IV. Si observ chiar, ca pentru oamenii din jur, acolo unde m-am dus si am dat interviuri pentru joburi, acest lucru are o foarte mare importanta. Chiar daca nu prea ne cunoaste lumea, acum cand afla de noi sunt foarte incantati de facultatea noastra si de ce am facut aici.
      - Ce anume v-au intrebat?
      Pai ne intreaba 'ce este atat de deosebit in facultatea aceasta? Ca m-am uitat pe site - si chiar se uita pe site - si am vazut ca se lucreaza altfel, in echipa. Chiar se lucreaza? Si ce faceti mai exact? Si ati avut practica in Anglia? Si ce ati facut la practica in Anglia?' Sunt foarte interesati... Fata de alte facultati particulare pe care le cunosc, ceea ce facem noi li se pare ceva nou si frumos.
      - V-ati gasit deja un loc de munca?
      Da, am reusit sa ma angajez la Deloitte&Touche pe audit. Si ei au fost cei care au fost foarte incantati de facultate!
      - Felicitari. Noi va dorim mult succes in continuare si in cariera pe care o veti incepe de acum!
Valentin Ciudin


Ma numesc Ciudin Valentin. Ce m-a determinat sa vin aici? Totul. Totul era diferit fata de celelalte facultati. Avea o programa diferita, o abordare diferita si interesanta. Nu stiu, poate m-am si ferit de alte facultati, datorita diferitelor nepotisme, a anumitor profesori care poate nu isi faceau treaba cum trebuie...
Aici am intalnit o mana de oameni foarte bine pusi la punct cu tot ceea ce inseamna predare. Am fost putini studenti si cred ca acesta e un mare avantaj si nu un dezavantaj. E mult mai usor sa vorbesti cu un profesor si sa intelegi anumite chestii cand sunt doar 20 de oameni in clasa, decat cand sunt 200 si profesorul nu te baga in seama.
      - Cum a fost relatia cu ceilalti colegi?
      Faptul ca eram putini ne-a unit. Si cred ca toti am cautat performanta: atat profesorii cat si studentii. Si zic eu ca dupa 5 ani petrecuti aici, totul a iesit foarte bine. Sunt foarte multumit. Au fost si divergente ca in orice colectiv, dar per total, zic eu, ca suntem mult mai uniti decat alte persoane de la alte facultati.
      - In Anglia cum a fost?
      Anglia este o experienta pe care nu trebuie sa o ratezi. Daca poti sa pleci, si noua ni s-a oferit oportunitatea asta, trebuie sa profiti de ea. Pentru ca totul e diferit fata de ce iti imaginezi tu la inceput, si totul e diferit in bine. Nu stiu cum se face, dar am avut o mare dorinta sa ma reintorc acolo dupa ce am venit acasa si inca mai am dorinta aceasta, nu stiu exact daca o sa se si intample sau nu. Acolo intri in contact cu alta cultura, atat in ceea ce priveste oamenii, cat si in ceea ce priveste organizatiile. Faptul ca ai lucrat acolo 3 luni la o firma, pe langa faptul ca prinzi ceva experienta pe care poti sa o pui in CV si e destul de bine cand termini facultatea sa ai asa ceva trecut in CV, iti ofera o alta perspectiva de a privi lucrurile fata de ceea ce vezi in Romania. Asta clar.
      - Planuri de viitor? Aveti propuneri aici in Romania?
      Deja m-am angajat la Ernst&Young ca auditor junior. Si eu zic ca o sa fie bine.
      - Felicitari! A fost greu la interviu?
      Tot procesul a durat cam o luna si jumatate, in care am avut parte de un test si daca nu ma insel, 3 interviuri. Nu mai stiu exact cate au fost ca faceam mai multe interviuri, mai multe teste la mai multe firme si am avut mai multe oferte.
      - In ce a constat testul?
      Testul a cuprins 3 mini teste, primul fiind de limba engleza - logica in engleza, matematica in engleza. M-a ajutat foarte mult si facultatea dar si faptul ca am fost in Anglia trei luni. E imposibil sa nu te descurci. Aici la facultate sunt cursuri care se tin in limba engleza, licenta o dai in limba engleza si faptul ca toti am luat note foarte mari la licenta si am dat-o in engleza... asta ar trebui sa spuna ceva despre capacitatea noastra de a vorbi limba engleza.
      - Va multumesc pentru timpul acordat, va doresc mult succes in cariera pe care v-ati ales-o si va felicit inca o data pentru absolvirea acestei facultati.

Dragos Caploiu


In primul rand ce mi-a placut la Facultatea de Business a fost faptul ca eram putini studenti si a fost destul de exclusivista facultatea. Am ajuns sa ne cunoastem foarte bine intre noi si cu profesorii. Si astfel am trecut impreuna peste anumite probleme ale perioadei respective ca si peste cele legate de acreditare.
      Toate astea ne-au intarit mai mult; nu s-a retras nimeni, nu s-a speriat nimeni de 'amenintarile' astea si am devenit din ce in ce mai puternici.
      In anul al doilea cand s-a pus problema plecarii in Anglia, de fapt sfarsitul anului 2, inceputul anului 3, am fost putin sceptic in ceea ce priveste aceasta experienta si m-am interesat daca ar fi mai bine sa ma mut la o alta facultate - cam asta era singura solutie, daca nu vroiam sa plec. Dar am observat totusi ca avantajele sunt mult mai mari aici decat in alte parti si am considerat ca pot sa fac acest sacrificiu de trei luni, cu toate ca a fost impotriva vointei mele.
      - De ce? V-a speriat atat de tare plecarea aceasta?
      Da, nu ma atragea atunci foarte tare si credeam ca nu o sa-mi foloseasca foarte mult. Cand m-am intors, am zis ca nu o sa-mi trebuiasca deloc. Acum vad ca incep sa se contureze anumite lucruri si consider ca a fost o experienta. Buna sau nu, e o experienta.
      Faptul ca ne-am unit apoi cu generatia mai tanara decat noi cu un an, in anul 3 si am devenit un alt colectiv, la fel a fost o alta surpriza pentru mine, pentru ca nu ne cunosteam foarte bine, practic nu ne stiam deloc. A fost interesant ca ne-am acomodat foarte repede unii cu ceilalti si am mers mai departe impreuna ca o echipa, avand in vedere ca facultatea aceasta s-a bazat pe echipe si pe team building. In fiecare an s-au schimbat echipele si am reusit sa ne cunoastem mai bine.
      Si acum sper sa continui cumva cu IDM-ul… Imi place ca este una din putinele companii care merge pe etica, si mi se pare destul de important lucrul acesta. Il cunosc si pe d-l Pleter si timp de 5 ani, nu 4, mi-a impartasit multe din experientele dumnealui.
      - Iti dorim mult succes in ceea ce vreti sa faceti in continuare!

Madalina Marin

      Ce mi-a placut aici? Mi-a placut totul. Poate erau momente cand se intampla acel lucru poate nu-mi placea, dar acum, uitandu-ma in urma e intr-adevar totul. E diferit oricum de ce se intampla in alte facultati.
      - Ce anume vi s-a parut diferit?
      Incepand de la sistemul de prezenta cu tot ce inseamna acesta: carduri, intrari in sala, etc. si pana la profesorii care ne-au acordat o alta atentie fata de profesorii din alte facultati.
      Asta si din cauza numarului foarte mic de studenti, pentru ca au avut timp sa ia contact cu fiecare dintre noi si ne-au cunoscut, cred eu, destul de bine pe fiecare in parte si au avut si posibilitatea sa ne ofere si mai multe informatii.
      - Cum a fost in Marea Britanie?
      Minunat. Eu pot sa spun ca am avut o experienta minunata. La inceput am fost impotriva plecarii, pentru ca mai auzisem eu de o experienta din asta: singura intr-o tara straina si nu mi-a placut foarte mult ce auzisem.
      - Dar v-ati decis pana la urma sa mergeti.
      Da. Au fost si perioade grele, trebuie sa recunosc, mai ales ca era pentru prima data cand munceam cu adevarat. Mai muncisem eu, dar nu puteam sa spun ca e un serviciu adevarat. A fost interesant. La inceput am vrut sa renunt, sa ma mut de la slujba pe care o primisem, mi se parea imposibila de realizat, dar acum, pot spune ca mi-a facut placere. Si chiar daca se zice despre englezi ca sunt reci si neprietenosi, nu sunt deloc asa, din contra.
      - Perspective de viitor?
      Am aplicat la cateva posturi, am fost sunata si urmeaza sa primesc raspunsul. Nu pot sa spun ca m-am ocupat foarte bine, pentru ca am avut si licenta si am zis sa le fac pe toate pe rand, ca sunt lucruri importante in viata.
      - Credeti ca va ajuta faptul ca ati terminat aceasta facultate?
      Da. Poate nu pentru faptul ca e o facultate cunoscuta, dar pentru faptul ca ne-a invatat multe lucruri noi, iar cunostintele acumulate sigur or sa ma ajute. Pentru ca lumea nu stie de Universitatea Romano-Britanica, intreaba Romano-Americana? Spun: nu, Romano-Britanica, este cu totul altceva! Distinctie, va rog frumos! In schimb cunostintele acumulate sunt convinsa ca ma vor ajuta.

George Avramescu

Numele meu este George Avramescu. A fost o intamplare ca am ajuns la aceasta universitate. Initial eram inscris la Universitatea Romano-Americana. Si intr-o zi am primit o scrisoare de la Universitatea Romano-Britanica. Era o invitatie la concursul de admitere. De cand eram in liceu primisem o brosura despre universitate si acolo erau tarife de 2000 de dolari.
Si chiar imi doream sa fac aceasta universitate dar tarifele erau mult prea mari. Cand am vazut ca se subventioneaza am zis: 'trebuie neaparat sa incerc. Romano-Americana o lasam deoparte deocamdata, sa vedem ce se intampla aici.' Era ceva interesant, ma motiva. Am dat examenul, l-am luat, bineinteles, si dupa asta am zis: 'gata raman aici'. Nu stiu, am presimtit ca va fi ceva de bine aici si am renuntat la cealalta facultate ca sa ma concentrez la aceasta.
      - Ati inceput ambele facultati? Ati mers la cursuri la amandoua?
      Da, dar nu pentru mult timp. Am ramas aici pentru ca simteam ca aici este ceea ce mi se potriveste mie cu adevarat. In primul an am castigat bursa. Au fost mici probleme, am vrut sa ma mut, dar castigasem bursa si al doilea an era gratuit! Asa ca am ramas.
      - Ce fel de probleme?
      Aparusera niste chestii care nu imi placeau. Nu imi placea cum se aplicau principiile. Sistemul era bun dar nu se aplica asa cum a fost creat, asa cum ar fi vrut ei, conducerea. Erau modificari care se faceau pe parcurs, pentru ca la inceput profesorii nu se adaptau la noi. Eu vroiam ca aici sa fie ceva total diferit de celelalte universitati, adica profesorii sa vina aici ca si cum ar intra in alta casa si sa se adapteze la regulile de aici. Si la inceput nu a fost asa. Bineinteles, nici eu nu am fost prea deschis, pentru ca trebuia sa imi dau seama ca si lor le este greu, e mai greu la inceput pentru oricine. Si incet incet a inceput sa mearga totul din ce in ce mai bine.
      Ulterior am plecat in Anglia si a fost minunat acolo. In Anglia am stat 3 luni de zile si am facut practica la o companie, care ulterior m-a chemat inapoi. Da... a fost magnific...
      In anul urmator, anul trei, pe la final, am reusit sa obtin niste recomandari din partea universitatii fata de programul Work&Travel. Si am plecat si in America. Am ajuns si in Hawaii.
      - A fost frumos?
      Da, dar am cheltuit o gramada de bani acolo... Trebuia sa fie frumos!
      Acum in anul patru mi-a fost putin teama vizavi de licenta. Dar am avut incredere si am zis: hai trebuie sa mearga, trebuie sa raman aici! Cam acesta a fost drumul meu aici. Imi pare rau ca deocamdata nu exista o continuare la master. Stiu ca sunt necesare trei generatii de absolventi pentru acreditare. Dar intentionez sa fac un masterat in strainatate. Si as vrea sa fie o subventie de la firma la care am facut practica, pentru ca tin in continuare legatura cu ei.
      - Aveti deja perspective frumoase pentru viitor. Felicitari si mult succes!

Lorin Diaconescu

      Numele meu este Diaconescu Lorin, sunt proaspat absolvent al Universitatii Romano-Britanice, o universitate cu prestigiu in Bucuresti.
      - Deja ne bucuram de prestigiu?
      Cred ca deja are presigiu si cred ca in curand o sa ajunga la un numar foarte mare de studenti si la un numar foarte mare de candidati pentru locurile care sunt disponibile la aceasta universitate.
      - Ai prieteni care te intreaba despre universitate, despre cum este aici?
      Da, am avut prieteni si inca mai am prieteni care m-au intrebat si ma intreaba cum a fost la universitate, cum a fost cu practica in Anglia, ce a fost interesant...
      - Si ce a fost interesant?
      La universitate in mare parte au fost interesante proiectele pe care le-am realizat pe parcursul celor 4 ani, proiectele practice la Administrarea afacerilor, practica in Marea Britanie. Acolo a fost foarte interesant, o noua lume si un alt mod de a trai viata, o alta tara mai dezvoltata decat tara noastra.
      Mi-a fost de mare folos aceasta practica in Marea Britanie, este un mare atu pentru CV-ul meu, CV-ul pe care il voi depune la diferite companii mari din Bucuresti, deoarece inca nu am apucat sa aplic, m-am ocupat de licenta, am vrut sa termin cu brio licenta.
      - Felicitari pentru licenta! Iti dorim mult succes pe viitor!
Mihai Larion

      Numele meu este Mihai Larion si sunt proaspat absolvent al promotiei 2006, al primei promotii a Universitatii Romano-Britanice.
      - Felicitari pentru absolvire! Ne puteti spune cum a fost la Universitatea Romano-Britanica?
      Super! Mie unul mi-a placut! De cand am aflat programa, materiile ce vor fi predate aici, am zis ca este ok pentru mine si merge sa incerc. Oricum, mie mi-au placut.
      - Ce v-a determinat sa veniti la Universitatea Romano-Britanica?
      Atunci am avut un accident la mana si chiar eram in spital si am vazut reclama in ziar. Mi-am zis... uite e chiar ok. Cand am citit reclama, am trimis-o pe sora mea sa ma inscrie, sa intrebe detalii. Cand am venit la examen, aveam mana dreapta in ghips si am scris cu stanga.
      - Ati fost foarte hotarat sa veniti aici!
      Da, la prima impresie cand am vazut anuntul din ziar.
      - Si a meritat? A fost ceea ce v-ati dorit?
      Eu consider ca a meritat. Cel putin in comparatie cu alti prieteni care au terminat alte facultati, noi avem cunostinte mult mai mari in domeniu si un atu foarte important fata de ei. A contat si practica care s-a facut in Marea Britanie dar si stilul de invatare, pe echipe. Profesorii au fost poate mai exigenti dar bine meritat si totul a fost pur si simplu ok.
      - Modul de a lucra pe echipe cum v-a ajutat? V-ati imprietenit, v-ati ajutat intre voi?
      Da, fiind in echipe trebuia sa te ajuti, fiecare facea cate o parte a proiectului si daca cineva nu facea ceva era defavorizata toata echipa. Asta ca te punea la munca indiferent daca vroiai sau nu iar daca aveai poate la inceput antipatii fata de colegii de echipa, treceai peste ele. In timp s-a trecut si s-a format un grup.
      - Pe viitor? Ce ati dori sa faceti?
      Eu am deja afacerea mea, dar m-as vedea undeva in vanzari. Asa consider eu ca am calitati pentru vanzari, deci o cariera in vanzari. Acum, sa vedem ce imi rezerva viitorul.
      - Va doresc mult succes in viitor in ceea ce doriti sa faceti!

Catalin Cordos

Ma numesc Catalin Cordos. Sa incep cu inceputul. Am aflat de facultate din liceu. La sfarsitul clasei a XII-a a venit o lista pe care dirigintele trebuia sa recomande 5 posibili studenti pentru aceasta facultate. Am fost si eu pe acea lista. Am primit brosura facultatii si mi s-a parut ceva interesant, ceva nou si folositor.
      - Nu v-ati gandit nici o clipa sa mergeti la o alta facultate? Pentru ca aici era ceva complet nou, era primul an de functionare al universitatii...
      Prima data eram decis sa merg la Stiinte Politice. Am mers acolo, dar m-am razgandit in ultima clipa si am ramas numai aici, si ma bucur ca am facut aceasta alegere. Mi-a placut sistemul chiar din primele zile.
      - Ce anume v-a placut, ce vi s-a parut diferit la noi?
      Structura orelor. Profesorii ne incurajau mai mult sa fim mai deschisi sa colaboram mai bine intre noi, sa fim practic o echipa. Si mi-am dat seama pe parcurs ca cu cat invatam mai mult aveam posibilitati mai mari pentru viitor.
      - In Marea Britanie ati fost? Cum a fost?
      Da, a fost exceptional. Chiar mi-as dori sa merg inapoi acolo sa lucrez.
      - Pentru viitor? ce planuri aveti?
      M-am ocupat mai mult de licenta. Acum urmeaza sa ma angajez. Am depus CV-ul in mai multe domenii: la o banca, la un dealer auto si la o firma de publicitate. Incerc, sa vad ce reusesc sa obtin. Si nu cred ca m-as face de rusine in nici unul din aceste locuri.
      - Noi suntem siguri de acest lucru. Va dorim mult succes!


  © Universitatea Romano-Britanica