Facultatea de Business
 
  Noutati | Opinii ale studentilor | Sondaj
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

English version
 
 
 
 
 

Luni, 6 august 2007, a avut loc in amfiteatrul universitatii, ceremonia de absolvire a promotiei 2007 de studenti ai Universitatii Romano-Britanice. Cu aceasta ocazie, absolventii nostri au acceptat sa ne spuna cateva impresii despre anii de facultate, ce anume i-a determinat sa urmeze cursurile Universitatii Romano-Britanice si ce planuri de viitor au.
Mircea Albeanu
(sef de promotie)


Cand am venit la aceasta facultate a trebuit sa fac o alegere intre ea si o oferta de munca foarte buna in Bulgaria. Am stat, m-am gandit, am vazut principiile facultatii, care erau complet noi pentru Romania si am ramas atat de impresionat, incat am zis ca daca iau decizia aceasta cu siguranta oferta de munca din Bulgaria o sa fie un mizilic cand voi termina facultatea. Acum pot spune ca a depasit asteptarile mele cu mult, intrucat oferta din Bulgaria s-a transformat intr-o oferta in Londra si probabil voi pleca acolo la inceputul anului viitor.

      Din punctul meu de vedere, si e un punct complet personal, mie mi s-a potrivit facultatea asta ca o manusa. Mi-a placut aproape tot ce s-a facut, cu mici exceptii, dar mi-a placut si am facut totul din placere. Mi-a placut libertatea si deschiderea pe care o aveau atat profesorii cat si conducerea facultatii fata de noi. Eu am mai facut 3 ani la o alta facultate particulara unde totul era foarte inchis, relatii foarte tensionate, incapand de la secretariat pana la profesori. Aici a fost o echipa in care nu eram numai noi, studentii, ci profesorii si studentii eram toti o echipa, si asta mi-a placut mie foarte mult.
      Am observat si cand am fost plecat in Anglia ca m-a ajutat foarte mult ce-am facut aici la facultate. Ei au apreciat ca si cand as fi facut o facultate acolo. Acum voi pleca la aceeasi firma unde am lucrat cat timp am fost in Anglia, in cazul in care voi accepta conditiile, pentru acum vom incepe negocierile si poate accept sau poate nu.

Mihai Barbulescu

Cum am ajuns la universitatea Romano-Britanica? Inainte de universitatea aceasta am facut ASE-ul 3 ani de zile, am fost total dezamagit. Chiar nu mi-a placut stilul in care se preda, nu se tineau cursuri, colegii erau destul de distanti, reci, nu se crea o comunicare. Pe urma am aflat din intamplare de Universitatea Romano-Britanica si nu regret venirea aici. Desigur prietenii care ma cunosteau au zis: “hai mai, puteai sa mai rezisti un an”, asta pe de o parte iar pe de alta parte “este particulara si necunoscuta“.

      Primul an probabil ca a fost cel mai frumos din punct de vedere al coeziunii grupului, am stat toti impreuna, ne-am distrat de minune, au fost si certuri, ceea ce e absolut normal. Al 2 lea an a fost probabil cel mai greu,cele mai grele materii, dar cred ca a fost in acelasi timp anul din care am ramas cu cele mai multe cunostinte.

      A urmat plecarea in Anglia, destul de neasteptata.In general ma subestimez si chiar nu ma vedeam sa fiu in stare sa plec in Anglia si n-am crezut pana n-am avut biletul in mana.. Acolo mi-a placut pentru ca pe de o parte e un mediu total diferit. Pur si simplu te simti luat dintr-un loc, pus in alt loc fara nici o perioada de tranzitie ca sa te adaptezi ... treci direct. Noi aici din Romania am plecat de pe aeroport, vorbeam romana cu parintii, cu cunostintele, cu profesorii si cand am ajuns acolo incepand de la aeroport a trebuit sa vorbim engleza cu persoanele care ne-au intampinat, a trebuit sa ne adaptam aproape instant. A fost destul de greu ar zice unii, dar chiar a fost interesant. Toata experienta a fost mai mult decat utila pentru ca pe de o parte faptul ca lucrezi intr-un mediu diferit te intareste psihic, angajatorul are niste pretentii de la tine si trebuie sa incerci sa te ridici la standardele pe care ti le cere, pe de alta parte e o cultura total diferita si trebuie s-o intelegi. Aici in Romania e mai usor pentru ca aici iti poti impune un punct de vedere. Acolo fiind practic la inceput de drum, in primele zile trebuie sa intri in noul mediu fara sa comentezi, altfel nu te poti adapta. A meritat si din punct de vedere social pentru ca Londra e un oras plin de viata, scump intr-adevar, si intalnesti culturi diferite: si chinezi si europeni si americani si africani, toti in acelasi oras e o experienta unica pur si simplu. Distractie, muzee, carti, aproape pot sa spun ca am facut to ce se poate face in timpul asta. Apoi am revenit in Romania, unde fara sa fiu rautacios, mi-a luat vreo 6-7 luni sa ma adaptez din nou.

      Daca un lucru m-a invat facultatea, sau m-a invatat suplimentar fata de alte facultati, a fost sa apreciez bunul simt, sa apreciez faptul ca pot sa am incredere in cineva, ca pot sa discut cu cineva deschis , ceea ce in alte facultati nu cred ca se pune problema asta, e clar ca nu trebuie sa ridici capul ca sigur ti-l taie cineva. De aia e si un proverb romanesc: “Capul plecat sabia nu-l taie”.

      Si apoi anul 3 , a fost destul de dificil pentru ca aveam deja absentele datorate plecarii in Anglia, dar am reusit sa recuperez.

      Si anul 4 unde a fost probabil cel mai dificil, pentru ca nu stiam cum ne vom descurca la licenta. Licenta s-a dat in limba engleza si e totusi ciudat sa vezi cum dupa un timp incepi sa gandesti in limba engleza, pentru ca atunci cand esti intr-un mediu in care se vorbeste engleza, gandesti instant in limba engleza, iti vin cuvintele mult mai usor si pentru acest lucru experienta din Anglia ne-a ajutat foarte mult. Chiar cred ca la licenta ne-am ridicat mult peste cei din ASE si o alta chestie care mie mi s-a parut destul de interesanta: mi-a fost frica, recunosc, de licenta pentru ca nu stiam cum va fi, dar dupa ce am conceput lucrarea de diploma si am si sustinut-o am realizat ca a fost probabil de 10 ori mai usor decat un proiect de Administrarea afacerilor, pentru ca e oarecum usor citesti 3-4 carti, sa scoti ce e mai important si la sfarsit iti spui propriile opinii. In schimb, la Administrarea Afacerilor trebuiau luate in calcul o multime de componente variabile, trebuia sa ai coeziune in proiect. Acest lucru spune foarte mult, faptul ca studentii au capacitatea de a intra in competitie, de a-si faca o afacere, de a se angaja si asta chiar dinainte de a termina facultatea. E totusi ceva ce nu primesti intr-o alta facultate economica, faptul ca ai o deschidere chiar dinainte de a termina facultatea.


      Planuri de viitor? Intentionez sa plec din nou in Anglia, incerc sa ma stabilesc acolo, sa-mi fac o afacere ceva, nu neaparat de anvergura. Ma gandesc eventual sa iau produse din Romania si sa le vand acolo, in felul asta imi ajut si tara mea. Si probabil un lucru pe care cu siguranta il voi face va fi sa promovez facultatea chiar daca uneori am zis ca nu merita dar in final partile bune sunt mult mai multe decat cele rele.

      Ce nu mi-a placut? E cu dus si intors, pentru ca un lucru rau e pe de o parte si un lucru bun. Este vorba de exigenta anumitor profesori. Dar tocmai exigenta asta impune un anumit nivel de stres si pe viitor s-ar putea sa multumim acelor profesori pt ca ne-au supus unui stres iar acuma ne este mult mai lejer si putem face fata mai usor unor situatii delicate.
Mihai Dumitru


Ma numesc Dumitru Mihai. Am 27 de ani, sunt putin mai mare decat colegii mei. La Universitatea Romano-Britanica am ajuns din intamplare. Initial drumul meu a fost ales de parinti, ei s-au gandit ca Politehnica ar fi o alegere buna pentru mine. Am incercat acolo 2 ani de zile. Problema principala a fost ca nu a existat comunicare, nu a existat integrare cu colegii si comunicare intre profesori si colegi, pur si simplu nu a fost locul meu acolo. Dupa 2 ani de zile am renuntat si m-am decis sa risc pentru o facultate noua. Initial am avut de ales intre ASE si Universitatea Romano-Britanica si am ales noutatea, am ales riscul, am ales profesionalismul. Mi-a placut brosura si am zis ca merita sa incerc. Si pot sa spun ca nu regret deloc ca am ajuns aici, deoarece aici am cunoscut prieteni pe care o sa-i am toata viata, aici am cunoscut profesori pe care ii respect foarte mult, am cunoscut cum sa lucrez in echipa, cum sa faci fata provocarilor. Iar cireasa de pe tort a fost bineinteles plecarea in Anglia unde mi s-a dat ocazia sa plec, iar facultatea a investit in mine astfel incat eu sa pot sa lucrez in compania pe care chiar eu mi-am ales-o, pentru a-mi dezvolta capacitatile de manager, de a dezvolta o firma. Pot sa zic ca a fost o experienta foarte placuta, am cunoscut oameni exceptionali acolo cu care inca colaborez.

      Sunt foarte recunoscator ca sunt aici si ca fac parte din absolventii acestei facultati. Am un respect enorm pentru toata conducerea facultatii, chiar daca uneori au fost situatii de criza daca pot sa spun asa, chiar daca noi am fost mai speciali, am fost doar 8, nimic nu ne-a oprit sa demonstram ca suntem buni si ca facultatea a investit in noi. Fiind putini am fost initial doar colegi initial, pentru ca apoi sa formam o echipa si mai tarziu sa devenim buni prieteni. Suntem prieteni cu totii, ne dam telefoane zilnic, de nu mai avem locuri noi unde sa ne mai intalnim.

      Si cu profesorii a fost la fel. La inceput a fost teama ca profesorul, gandeam ca e cineva care vrea sa-ti demonstreze ca nu esti bun, sau nu stiu, asa am crezut eu prima oara, pentru ca asa am invatat la Politehnica. Si din contra, aici a fost o experienta foarte placuta, am inceput sa-i vad altfel, sa-i inteleg, sa-i respect, sa le inteleg nevoile lor si in acelasi timp sa pot sa transmit si eu nevoile mele de student. Si acum la absolvire profesorii m-au felicitat si pot spune ca sunt foarte mandru de asta, ca s-a vazut pe chipul lor ca sunt multumiti de mine.


      Am continuat colaborarea cu cei din Anglia, si mi-au propus sa ma intorc acolo, dar vreau cel putin un an sa lucrez in Romania, as vrea macar un an de zile sa incerc sa vad cum este sa lucrezi in Romania si dupa acea, daca oportunitatile sunt mai mari voi pleca in Anglia. Dar nu stiu inca, vom vedea.
Mihai Andrei


Am aflat de facultate din Capital, exact in anul in care s-a infiintat. Initial am studiat 2 ani la ASE si m-am hotarat sa renunt acolo si am avut in minte timp de 2 ani de zile Universitatea Romano Britanica. Nu eram satisfacut de ce invatam la ASE asa ca am renuntat acolo, am venit aici si am luat-o de la capat. Consider ca am facut o alegere buna. A fost dificil, normal, Bucurestiul nu este orasul meu natal, dar a fost ok. Am fost in Anglia, a fost ok, deja e o experienta pe care ar trebui s-o aiba toata lumea, sa vada si alte lucruri, sa aiba o baza de comparatie.

      Facultatea a fost dificila, dar acum cand ma uit in spate imi dau seama ca toate au avut un rost, desi uneori la unele cursuri nu intelegeam exact de ce invatam acel lucru. Acum, majoritatea au o legatura. Si cred ca abia peste 5 ani o sa le inteleg pe toate.

      Profesorii au fost ok, nu-mi vin in minte decat profesorii cu care m-am inteles foarte bine si lucrurile placute. Au fost si momente mai dificle si profesori mai dificili, dar in foarte mare parte s-a vazut implicare si dorinta de a ne invata ceva si de a preda ceva util.

      Sistemul promovat de universitate mi se pare foarte bun. Aflii din brosura exact cum este, toata lumea zice ca face fata si toti la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, sunt influentati de sistem, dar e o chestie care selecteaza foarte bine oamenii motivati de cei mai putin ambitiosi, ca sa zic asa. Si e dificil, daca nu vrei sa te implici, ai nevoie de vointa ca sa mergi pana la capat. Trebuie sa ai vointa mare, rezistenta la nesomn si practic poti sa si lipsesti dar trebuie sa inveti mai mult in sesiune, sa mai vii pe la restante eventual. Nu-i nici o problema sa lipsesti, eu am avut semestre cand am lipsit foarte mult dar am avut multe restante. Am vrut sa fac ceva in semestrul ala si am lipsit.
      Cei care lipsesc isi imagineaza ca sesiunea e un fel de lucrare sau de teza de la liceu si in sesiune isi dau seama ca nu-i chiar asa si nu mai pot sa faca fata. Aici trebuie sa inveti destul de mult in timpul anului, mai ales pe echipe, asta e ideea, in echipa trebuie sa lucrezi atat la scoala cat si acasa.
      - Si colegii tai de echipa n-au suferit pentru faptul ca ai lipsit?
      Toti am suferit de pe urma altor colegi care au lipsit. In anul intai chiar ne-am certat, dupa acea am inceput sa fim intr-adevar o echipa, sa ne stim mai bine si am inteles ca unii nu puteau sa vina pentru ca lucrau sau aveau alte probleme si era scuzabil. Si cand cel care lipsea era lider trebuia sa faca efortul se prezinte pentru a ajuta minim echipa; daca stiam ca lucreaza ii ziceam ce avem de facut la scoala si venea pregatit, il ajutam.
      In ultimii doi ani am fost putini, dar foarte uniti, ne-am inteles foarte bine. Si sunt asa si datorita colegilor care m-au ajutat si care au ridicat stacheta, adica cand nu e competitie nu te chinui sa alergi prea tare ca tot ajungi primul, asa ca atunci cand toti alearga mai tare trebuie sa faci un effort si automat o sa iesi si tu mai bine.
      Acum vreau sa incep o afacere proprie cu materiale de constructii, vreau sa fabric materiale de constructii si ma asteapta 6 luni grele pana o sa dau drumul la fabricuta, dar sper sa reusesc.

Oana Lungu

      Am venit la facultatea aceasta pentru ca mi-au placut foarte mult principiile care erau promovate in brosura si pe site. Mi s-a parut interesanta si modalitatea de admitere, de fapt chiar acest lucru m-a convins sa vin aici.
      La facultate mi s-a parut foarte foarte interesant in general, in sensul ca am venit cu bucurie la aceasta facultate in fiecare zi. Nu pot sa zic ca odata nu am avut chef sa vin in ziua aia, am venit cu mare bucurie in fiecare zi si simt ca m-a dezvoltat la modul cel mai sincer. Prezenta obligatorie nu a fost un impediment desi in anul 4 am inceput sa lucrez, a fost intr-adevar mai greu, pot sa zic ca mi-a parut rau atunci ca n-am putut sa particip atunci la toate cursurile.

      Si chiar mi-a fost de mare folos ca si dezvoltare personala si asta a contat cel mai mult pentru mine, adica n-am facut lucruri care nu mi-au placut.

      Mi s-a parut interesant modul in care interactionau profesorii cu studentii,faptul ca eram noi intre studenti uniti, faptul ca toate principiile care au fost promovate erau respectate, ceea ce este mare lucru.Mi-a placut pentru ca am avut pur si simplu ceva de invatat. Nu era plin de bla bla-uri din astea pe care le auzi la alte facultati, am avut exact ceva de invatat.In momentul in care mi s-a parut ca ceva n ueste in ordine am sesizat problema asta si intotdeauna s-a rezolvat intr-un fel sau in altul.Deci am fost si ascultati si noi de catre profesori.

      In Anglia,ce pot sa zic,a fost iar o experienta unica as putea sa spun, pentru ca nu cred ca ti se ofera de multe ori sau de multe facultati oportunitatea asta.A fost si un mare atu in momentul in care m-am angajat , a fost si o modalitate prin care am putut sa ma apropii mai mult de colegii mei, de a cunoaste alti oameni.Am pastrat si legatura cu profesorii, daca era ceva , vreo problema,intotdeauna ne-au ajutat.

      Nu are un anumit specific adminitrarea afacerilor, facem mai multe materii destul de diferite cu abc-ul la fiecare. Ne-a oferit o baza foarte buna de ep care sa plecam. Apoi am inceput sa ma specializez la locul de munca, au considerat ca am o baza foarte buna, ca as avea potential prin faptul caei m-au pregatit in felul asta si apoi m-am putut dezvolta in continuare. Lucrez la British American la Brand Marketing si asta ar fi planul pe termen mediu, sa raman acolo.

Tira Alexandra Ildiz

Am ajuns la facultate printr-o intamplare, pentru ca eu chiar nu voiam sa fac un profil economic sau ceva de genul acesta. Am primit o brosura de la o prietena de-a mea si m-am dus cu ea acasa si i-am zis tatei ca "uite daca imi dau 2000 de dolari acum, in nu stiu cati ani eu o sa-ti dau mai multi tie" si m-am inscris pur si simplu.
      Intr-adevar mi-a palcut foarte foarte mult faptul ca am fost putini si ne-a unit chestia asta. Ne-am inteles foarte foarte bine. Si eu nu sunt din anul asta, trebuia sa termin cu un an inainte dar am plecat in Germania un an si chiar am ramas forte buna prietena cu colegii mei de anul trecut si vorbim tot timpul, am fost la nunti la ei, sper sa se repete chestia asta si anul asta; si m-am atasat foarte tare si de colegii de anul asta. Mi-a palcut foarte mult petru ca am facut foarte multe lucruri interesante si am invatat de la oameni foarte multe lucruri. Profesorii au fost buni si mi s-au parut niste oameni foarte destepti de la care am invatat foarte multe si mai mult chestii de viata. Si mai departe vreau sa fac turism, o sa ma inscriu la un master si o sa vedem ce-o sa iasa mai departe. Am gasit un master la ASE, Administrarea Afacerilor in domeniul hotelier si servicii hoteliere, dar inca ma mai gandesc. Am mai gasit o scoala la fel de Managementul turismului in Elvetia dar inca nu sunt foarte hotarata, mai am putin timp sa ma decid .

Theodor Danila

      Numele meu e Theodor Danila. Sunt un proaspat absolvent al Universitatii Romano-Britanice, dupa cum se poate observa. Nu credeam c-o sa termin, sincer sa fiu, si asta pentru ca ne-am imputinat atat de mult incat deja stateam cu frica: “mai ajungem sau nu la sfarsit”.
      De facultate am auzit chiar din primul an de cand a aparut ea, in 2002. Dar atunci am dat la Politehnica la Electronica si Telecomunicatii pentru ca aici era foarte scump. Am facut acolo doi ani si am plecat in momentul in care mi s-au cerut bani sa trec un examen si cu mare mare noroc am vazut ca aici taxa era mai mica, asa ca am venit. Citisem brosura, o stiam din scoarta in scoarta si am zis ca e de bine. In principiu facultatea este foarte buna, profesorii sunt alesi cum trebuie cu mici exceptii. Dar un lucru bun al facultatii, este faptul ca in momentul in care profesorul nu este cum trebuie, zboara. Cursurile sunt foarte foarte bune in marea lor majoritate. Mi-a mai placut libertatea in ceea ce priveste secretariatul. Faptul ca puteam discuta cu profesorii iarasi e extraordinar, pentru ca nu prea gasesti asa ceva in vreo alta facultate sau universitate din Bucuresti.

      Anglia a fost o perioada extraordinara, mi-a placut foarte mult. Trei luni cat am stat acolo am avut multe de invatat. Din experienta de atunci pot sa spun ca inca fructific multe momente, am ramas in relatii foarte bune si cu cei cu care am lucrat acolo. Mi-au facut si o oferta sa ma intorc dar nu o voi accepta. Mi-au zis sa ma intorc imediat ce termin facultatea, sa vin la ei, m-au sunat si de curand si am zis ca voi merge in vizita dar mai mult de vizita, nu. Prefer sa stau aici si sa schimb ceva in loc sa ma duc acolo.

      Iar acum, planuri de viitor: o sa ma casatoresc odata si odata, o sa am 2 copii, o sa divortez de 3 sotii de 5 ori. :)
      Am o afacere pe care o conduc si vreau sa o cresc. Pe de alta parte vreau as vrea sa ma si angajez pentru ca am nevoie sa cunosc mai multe persoane, sa-mi fac mai multe relatii. Chiar sunt acum in tratative cu o firma la care ma asteapta. Inca ma mai gandesc, dar cred ca voi accepta oferta pentru ca este un mediu foarte placut, tineret, banii sunt buni si sa vedem, saptamana asta se decide si din partea mea si a lor. Dar, dupa cum a fost al doilea interviu eu cred ca o sa fie in regula.
>> Promotia 2006. Opinii ale studentilor, la absolvire

  © Universitatea Romano-Britanica