Facultatea de Business
 
  Discipline | Plan de invatamant | Structurarea disciplinelor si corpul profesoral
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

English version
 
 
 
 
 
 
 
Concursul de admitere consta din teste grila de aptitudini...
detalii...
 
Continutul dosarului de admitere...
detalii...
O mare parte din materiile studiate in cadrul acestei specializari sunt discipline predate in universitatile europene si mondiale. Acestea sunt predate de asemenea, la orice MBA (Master of Business Administration) de prestigiu in lume, cu aceeasi programa, in acelasi spirit, la acelasi standard.

   
 
Discipline

Comunicarea
Simtul cifrelor
Tehnologia informatiilor
Simtul tehnic
Psihologia
Pregatirea juridica
Pregatirea fizica
Leadearship si management
Simtul banului
Contabilitatea
Studiul unei limbi straine, engleza sau germana, se face continuu pe parcursul celor 5 ani. Business-ul este un domeniu al comunicarii directe. A nu stapani o limba de circulatie internationala la perfectie este un handicap major in business-ul international. In afara de limba straina de baza, programa prevede si un semestru de studiu intensiv al unei a doua limbi straine de circulatie internationala (germana, engleza sau franceza).
Rolul comunicarii in afaceri este subliniat si prin includerea unor discipline ca: „Tehnica negocierii", „Comunicare scrisa si verbala in afaceri", „Media sciences, advertising si imagine".

In fiecare semestru, doua dintre discipline au seminarii speciale de lucru in echipa, in care studentii sunt antrenati practic in tehnici de comunicare, de prezentare si li se dezvolta abilitatile de a comunica.
   
sus
 
Disciplina „Metode cantitative" se studiaza timp de doua semestre. Dincolo de metodele matematice si formule, disciplina dezvolta simtul cifrelor, al ordinelor de marime, un atribut fundamental al omului de afaceri.
„Bazele statisticii" ajuta la formarea gandirii statistice, cu implicatii esentiale pentru business (evaluarea riscului, asigurari, finante, studiul pietei, asigurarea calitatii).

Studiile de caz si temele practice la majoritatea disciplinelor legate de finante se bazeaza pe calcule si evaluari numerice
   
sus
 
In orice plan de afaceri actual, automatizarile joaca un anumit rol, uneori chiar esential. Automatizarile pot inlocui mana de lucru, cu avantajele cunoscute, de rapiditate, cost redus, calitate si obiectivitate. In schimb, automatizarile presupun si riscuri. Disciplinele de calculatoare si tehnologia informatiei trateaza probleme si solutii de automatizari in comert, servicii, productie.

Laboratorul de calculatoare al Facultatii de Business

Informatia corecta si prompta este cheia multor afaceri de succes. Din acest motiv, accesul la informatie presupune ca viitorul om de afaceri sa utilizeze cu competenta tehnologiile actuale ale informatiei.

Comunicatiile reprezinta un domeniu cu o dinamica accentuata si cu puternice implicatii in lumea contemporana a afacerilor. Disciplina „Tehnologia comunicatiilor" exploreaza aceste directii de avangarda.

In total, disciplinele de calculatoare si tehnologia informatiei se studiaza pe parcursul a 5 semestre.

   
sus
 
Este adevarat ca oamenii de afaceri sunt economisti, nu ingineri. Dar orice afacere, dincolo de oameni, se bazeaza pe echipamente, cladiri, masini, linii de fabricatie. Din acest motiv, oamenii de afaceri sunt cei mai „tehnici" dintre economisti. De multe ori, marirea veniturilor sau micsorarea costurilor depind de cat de bine inteleg oamenii de afaceri echipamentele pe care se bazeaza.
Disciplinele „Bazele ingineriei" studiate timp de doua semestre raspund unor asemenea cerinte si dezvolta simtul tehnic.

Disciplina „Investitii imobiliare" intra in unele detalii tehnice privind cladirile si alte constructii.
   
sus
 
Esentiala pentru omul de afaceri este si intelegerea notiunilor de baza de psihologie. Un om de afaceri este un lider, un om convingator. Ca sa convinga, el trebuie sa inteleaga resorturile care determina comportamentul indivizilor, dar si al grupurilor de persoane.

Disciplina „Psihologia organizationala si a afacerolor" acopera si aspectele de etica in afaceri si responsabilitatea sociala a omului de afaceri.
   
sus
 
Disciplina „Notiuni de drept si limbaj juridic" este o introducere in principiile si mecanismele dreptului, avand ca finalitate deprinderea limbajului juridic de catre viitorul om de afaceri. Studiile de caz privind litigii din lumea afacerilor permit o abordare pragmatica a stiintelor juridice.
„Drept comercial si al afacerilor in afaceri" aprofundeaza normele de drept si jurisprudenta din domeniul afacerilor. Oamenii de afaceri semneaza pe parcursul activitatii sute sau chiar mii de contracte comerciale. Fiecare contract are zeci de implicatii juridice nebanuite pentru ochiul neavizat. Studiul disciplinei are ca scop intelegerea corecta a acestor implicatii in litigii, conventii, proprietate, valori mobiliare, contracte de agentie, faliment, drepturi de autor si marci inregistrate.
Unele notiuni elementare de dreptul muncii se studiaza la disciplina „Managementul resurselor umane". De asemenea, nu sunt ocolite implicatiile juridice nici la celelalte discipline manageriale si financiare, fapt care completeaza pregatirea juridica a viitorului om de afaceri.
   
sus
 
Se stie ca prezenta fizica este un atribut important al omului de afaceri. Efortul fizic contribuie atat la modelarea musculaturii, cat si la formarea completa a personalitatii omului de afaceri de succes. „Mens sana in corpore sano" ar putea fi o deviza potrivita pentru programa noastra de studii. Din prima saptamana de scoala din anul I si pana in ultima saptamana de scoala din anul IV, studentii vor beneficia de ore de pregatire fizica.

Imagine din sala de fitness.
   
sus
 

Pana la urma, conducerea afacerilor presupune acel magnetism numit „leadership" si acea stiinta sau arta numita „management". Nu mai putin de 10 discipline se ocupa de dezvoltarea studentilor pe aceste directii.

„Antreprenoriat" si „Administrarea afacerilor" sunt discipline care integreaza toate celelalte discipline studiate, antrenand studentii in exercitii complexe si aducandu-i cat mai aproape de lumea reala careia vor trebui sa-i faca fata. Din primul an, studentii invata formele de proprietate si asociere in afaceri, intocmirea unui plan de afaceri si alte notiuni de baza.

„Economia manageriala" si alte cateva discipline pun bazele teoretice ale gandirii economice in afaceri. Oferta, cerere, pret, competitie, profit si alte notiuni fundamentale sunt analizate in profunzime.

„Managementul strategic" este una din disciplinele fundamentale pentru omul de afaceri modern. „Razboiul economic" nu este neaparat o figura de stil. De mai multe decenii, conceptele de strategie militara se aplica cu succes si in afaceri. Aceasta disciplina ii orienteaza pe viitorii oameni de afaceri spre directiile in care probabilitatea de succes este maxima.

„Marketing in afaceri" are ca obiect studierea si influentarea pietei. Se spune ca o afacere de succes in zilele noastre este acea afacere condusa de… clienti. Afirmatia este exagerata, desigur, dar arata cat de important este ca omul de afaceri sa-si inteleaga clientii si sa le ofere ceea ce vor si chiar ceva in plus.

„Managementul organizatiei" este disciplina care pune bazele studierii managementului modern. Functiile managementului, eficienta si eficacitate, stiluri de leadership si management, luarea deciziilor, structura ierarhica, organizarea activitatilor, managementul schimbarii si alte asemenea concepte vor fi analizate in detaliu pe parcursul a doua semestre.

„Managementul resurselor umane" analizeaza in profunzime metodele de selectie, evaluare, promovare, motivare si instruire ale personalului. Se studiaza si relatiile management-sindicate, prin prisma legislatiei muncii.

Particularitatile managementului operational in diverse domenii ale afacerilor fac obiectul unor cursuri specifice: „Managementul productiei" si „Management in comert si servicii". Studiile de caz reprezinta metoda clasica de studiu in cadrul acestor discipline. De asemenea, se deprind anumite notiuni specifice fiecarui domeniu, utile in practica. De exemplu, „Management in comert si servicii" prezinta vanzarea en-gros si en-detail si aspectele legate de distributia fizica, promovare, „branding".

„Conducerea afacerilor internationale" este o disciplina profilata pe afacerile care depasesc granitele unei tari, o soarta pe care o au aproape toate afacerile de succes. Globalizarea economiei presupune ca oamenii de afaceri sa devina tot mai competitivi dincolo de granitele propriei lor tari. Studierea companiilor multinationale este un exercitiu util si placut pentru studentii din ultimul an.
   
sus
 
Ca si leadership-ul, simtul banului este nativ si necesar omului de afaceri. Chiar daca nu poate fi format prin studiu, pentru cine il are nativ studierea disciplinelor de finante este aproape o obligatie, maximizand sansele de succes in afaceri.
„Management financiar" se studiaza pe parcursul a doua semestre si familiarizeaza studentii cu inevitabila latura financiara a afacerilor. Sunt prezentate principiile valorii in timp a banilor si al proportionalitatii veniturilor cu riscul, calculul optiunilor, metodele de raportare si reglare a fluxurilor de numerar intr-o companie.

„Moneda si credit" reprezinta o introducere in sistemele monetare, instrumentele de plata si de credit, si studiaza bazele serviciilor bancare moderne.

„Investitii imobiliare" si „Management de portofoliu" ofera viitorilor oameni de afaceri modelele moderne de analiza a investitiilor directe si indirecte. Disciplina „Piete de capital" extinde analiza investitiilor de portofoliu dincolo de granitele unei tari.

„Managementul riscului si asigurari" reprezinta o aprofundare a modelelor si tehnicilor de introducere a riscului in evaluarile financiare. Simtul banului care se manifesta in dispret fata de risc poate duce la greseli flagrante. Este furtul de masini o „afacere" mai „rentabila" decat productia de masini? Evident ca nu. Riscul face parte din „rentabilitate". Serviciile de asigurari sunt servicii specializate in evaluarea riscului. Principiile pe care sunt construite aceste servicii trebuie cunoscute de viitorul om de afaceri.

Disciplina „Fiscalitate" se ocupa cu taxe si impozite. Datorita sumelor importante pe care le reprezinta taxele si impozitele in ecuatia financiara a oricarei afaceri, studierea acestora este importanta. De fapt, sistemul fiscal poate modela economia si chiar societatea. Amsterdamul are case cu fatada atat de ingusta incat mobila se urca la etaj cu scripeti ancorati de frontispiciul fiecarei case. La Edinburgh multe case au ferestrele vopsite in negru. Ciudatenii? Nicidecum. Metode fiscale diferite. In Olanda impozitul se platea pe lungimea deschiderii la strada, iar in Scotia pe numarul de ochiuri de geam transparent.
   
sus
 
Contabilitatea este procesul de colectare, analiza si raportare sistematica a informatiei financiare. Rapoartele contabile exprima multi parametri esentiali ai unei afaceri: valoarea afacerii, evolutia afacerii, unde se pierd bani, unde se castiga, in final daca managementul este bun sau prost. De raportarile contabile beneficiaza atat managerii si actionarii firmei, cat si bancherii si autoritatile fiscale. Contabilitatea poate fi un instrument util omului de afaceri, in masura in care acesta stie sa o descifreze.

„Bazele contabilitatii" si „Contabilitatea financiara" sunt disciplinele de fond ale contabilitatii, unde se studiaza principiile si metodele utilizate. „Sisteme contabile comparate" familiarizeaza studentii cu diversele sisteme contabile pe plan international.

„Contabilitate manageriala" este gestiunea propriu-zisa a afacerii. Se lucreaza aici cu marimile nefinanciare ale afacerii: cu ore de lucru, metri cubi de gaz, kilometri de transport, grad de ocupare. Se studiaza alcatuirea „mix"-ului de produse, metodele, strategiile si mecanismele de formare a preturilor. Sistemele de costuri si repartizarea costurilor pe produse sau servicii sunt de asemenea studiate si pot influenta decisiv o afacere.

Disciplina „Analiza economico-financiara" face evaluarea unei afaceri pe baza unor indicatori care rezulta din raportarile contabile si evolutia pretului actiunilor. Omul de afaceri se poate afla atat in ipostaza de evaluat, cand solicita un credit, cat si de evaluator, cand studiaza oportunitatea unei preluari.
   
sus
  © Universitatea Romano-Britanica