Facultatea de Business
 
  Specializarea in business | Administrarea afacerilor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

English version
 
 
 
 
 
 
Concursul de admitere consta din teste grila de aptitudini...
detalii...
 
Continutul dosarului de admitere...
detalii...

 
Studiu de caz

Fie firma A care face produsul A1. Exista un cost minim m pe unitatea de produs sub care teoretic pentru cunostintele existente, nu se poate produce A1, si un cost maxim M, care depasit, produsul nu se mai poate vinde pe o piata concurentiala.




Omul de afaceri educat in spirit cartezian (rezolva probleme complete cu solutii unice) care are sau conduce firma A, domnul A, este multumit. A descoperit "poanta combinatiei": intre m si M se obtine profit. Acesta este "adevarul" lui.

El isi va dedica toata energia doar sa descopere pentru ce valoare a costului se maximizeaza profitul.

Cel care conduce firma B, domnul B, are ceva scoala sau intuitie si isi zice: "Nu. Problema este tratata simplist. Ia sa incerc sa ma folosesc de cunostintele mele de marketing, sau de talent. Simt ca situatia este mai complicata si firma A nu trateaza problema in "adevarata" ei complexitate."

Si punand la bataie cunostintele sale sau intuitia, domnul B descopera problema bidimensionala.


Zona de profit nu mai este un segment de dreapta ca pentru A, ci o suprafata plana inchisa.

Ca semnificatie, de exemplu, exista numeroase produse cerute de piata pe care le putem face cu costuri rezonabile, astfel incat sa vindem suficiente pentru a avea profit.

Domnul C a facut o facultate economica, a fost instruit si mai tine ceva minte.El introduce abordarea managementului strategic, descoperind o a treia dimensiune a problemei.


El constata ca zona de profit este de fapt un corp tridimensional. Zona de profit este mult mai consistenta decat curba domnului B, sau decat segmentul domnului A. Cat de limitati ii par acum acestia!...

Dar domnul C are bun simt si asa cum ceilalti domni ii par acum "simplisti" lui, oare ce parere au despre el profesionistii "grei"?

Uimit de descoperirea facuta, domnului C ii pare rau ca in timpul facultatii a invatat cam superficial, doar in sesiune si cam fara tragere de inima, preocupat de multe alte lucruri "cu adevarat importante" pentru vremea aceea.

Acum viitorul si banii lui depind de el. Si angajatii lui si familiile lor.

Si ce zicea prietenul lui de la Universitatea Romano-Britanica, de la Business?

"O afacere este o problema multidisciplinara, care trebuie analizata din cat mai multe puncte de vedere (chiar si din cele care par minore), ca lucrurile evidente sunt "pentru fraieri", toti le vor gasi si va fi acolo o inghesuiala..."

"Intr-o concurenta acerba, globalizata, amanuntele de astazi pot fi avantajele strategice de maine. Acestea permit patrunderea in alte dimensiuni ale spatiului de afaceri, astfel incat cunostintele si regulile de pana mai ieri, par astazi usor "copilaresti" si cunoscute de tot mai multi competitori."

"Timpul este neiertator. El face ca orice afacere, oricat de buna astazi, in contextul de maine sa nu mai valoreze nimic."

"Iti trebuie o minte precisa, organizata, sa nu ametesti notiunile si sa nu scapi oportunitatile de analiza, pentru a ramane in fata celorlalti si pentru a creste".



"Simti" aceste notiuni, domnule viitor student si om de afaceri? Daca da, vino la facultatea noastra de business, la Romano-Britanica. Examenul de admitere va fi o formalitate pentru tine, este format doar dintr-un test de admitere.

Lumea afacerilor este dura si miza este mare, dar si satisfactiile sunt pe masura.

Unii isi construiesc strategii jucand jocuri pe calculator. Tu iti vei imagina si construi propriile tale afaceri, sau folosindu-te de mijloacele puse in joc de altii, vei impinge lucrurile spre dimensiuni doar de tine patrunse.

Back
sus
  © Universitatea Romano-Britanica